Tagliatelle zöldmártással
A spenót és a vízitorma béta -karotinban és C-vitaminban igen gazdag, és mindkét növény többféle B-vitamint is tartalmaz. A zöldborsó kiváló fehérje- és rostforrás. A szósz ellenáll hatatlanul krémes és a hagyományos mártásokkal szemben rendkívül könnyű.
Hozzávalók 4 személyre
22 dkg megtisztított friss spenót 2 dl krémes natúr joghurt
10 dkg megtisztított vízitorma 2 kiskanál kukoricakeményítő
12 dkg zöldborsó 6 bazsalikomág
50 dkg tagliatelle tészta só, bors
4 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
- A vastag levélnyelétől megtisztított spenótot és vízitormát megmossuk és serpenyőbe tesszük. Mérsékelt tűzön, leborítva kb. 2 percig fonnyasztjuk, közben néhányszor megkavarjuk.
- Hozzáadjuk a zöldborsót és fedő nélkül kb. 2 percig melegítjük (nem szükséges külön folyadékot hozzáadni). A zöldségeket a közben keletkezett lével együtt kiszedjük egy edénybe.
- A tésztát forró vízbe tesszük és 3 percig vagy a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük.
- Közben összekeverjük a kukoricakeményítőt a nagyon finom, krémes állagú joghurttal és a serpenyőbe öntjük. Kis lángon kavargatjuk amíg bugyogni nem kezd. Ekkor beletesszük a zöldségeket, a petrezselyemzöldet, a letépkedett bazsalikomleveleket és alaposan összekeverjük. Felforraljuk a szószt azután levesszük a tűzről.
- Amikor a tészta már megfőtt, szűrőbe öntjük és lecsepegtetjük majd a szószhoz adjuk. Az elkészült ételt forrón tálaljuk.
ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 215 kcal; 11 g fehérje, 30 g szénhidrát, 4 g élelmi rost, 6 g zsír ( ebből 3 g telített), 0 mg koleszterin, 170 mg nátrium
Édes-savanyú zöldséges tofu
A szójafehérje csökkenti a magas koleszterinszintet. Ezt a fogást barna rizzsel vagy tésztával tálaljuk, mellé hideg uborkasalátát adjunk!
Hozzávalók 4 személyre
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál friss zöldcitromlé
4 evőkanál forró víz
2 kiskanál cukor
4 vékonyra vágott zöldhagyma
22 dkg durvára vágott fehér káposzta
1 közepes méretű cukkini megtisztítva, hosszában kettévágva és kb. fél cm vastag darabokra szeletelve
1 piros kaliforniai paprika (kimagozva és felkockázva)
1 doboz (kb. 45dkg) ananász, felkockázva, lecsepegtetve
34 dkg kemény tofu kockára vágva
1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér
1 csipet cayenne-i bors
só izlés szerint
- Egy nagy serpenyőben összekeverjük a szójaszószt, a zöldcitromlét, a forró vizet és a cukrot. Forrásig hevítjük. Hozzáadjuk a zöldhagymát, a káposztát, a cukkinit és a paprikát. Lefedve lassú tűzön kb. 4 percig főzzük, ameddig a zöldség csaknem teljesen puhára fő.
- Hozzáadjuk az ananászt, a tofut, a gyömbért, a sót és a cayenne-i borsot. Lefedjük és lassú tűzön időnként finoman megkeverve kb. 3 percig főzzük, amíg át nem hevül. Melegen vagy szoba hőmérsékleten tálaljuk.
ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 164 kcal; 11 g fehérje, 23 g szénhidrát, 3 g élelmi rost, 4 g zsír (ebből 1 g telített), 0 mg koleszterin, 681 nátrium
Egyszerű málnás csokitorta
Ne higgyük, hogy az ízletes desszert fogyasztása már önmagában is bűn! Hiszen ez az inycsiklandozó nyalánkság például adagonként mindössze 2 g zsírt tartalmaz.
Hozzávalók 9 személyre
18 dkg sima liszt
5 dkg nem édesített kakaópor
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
só izlés szerint
25 dkg cukor
12 dkg cukrozatlan almamártás
1 tojás vagy 2 tojásfehérje
2,5 dl lefölözött tej vagy víz
2 kiskanál vaníliakivonat
5 dkg mag nélküli málnalekvár
45 dkg friss málna
porcukor a beszóráshoz
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy körülbelül 20x20x5 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és beszórjuk kakaóporral.
- Közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy nagyobb tálban elektromos robotgéppel simára keverjük a cukrot, az almamártást és a tojásfehérjét. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliát és addig turmixoljuk amíg az alapanyagok teljesen el nem vegyülnek. Hozzáöntjük a másik tálból a lisztes keveréket,összedolgozzuk. A híg tésztamasszát beleöntjük a tepsibe.
- Kb. 40-45 percig sütjük (a közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy átsült-e). Ezután 10 percig hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk a tepsiből a tortát egy tálra. Megvárjuk, amíg teljesen kihül.
- Alacsony hőfokon felmelegítjük a lekvárt egy serpenyőben, és a kihűlt torta tetejére kenjük. Végül málnaszemekkel díszítjük és porcukorral meghintjük.
ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 256 kcal; 5 g fehérje, 58 g szénhidrát, 3 g élelmi rost, 2 g zsír (ebből 1 g telítetlen), 24 mg koleszterin, 268 mg nátrium