Élj egészségesebben! - Törödj többet az egészségeddel!

“Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között. A miénk a döntés, nem pedig bárki másé.” (Richard Bach: Illúziók)



48195c1f-7977-468a-962c-45de41766995.jpg           Tagliatelle zöldmártással

A spenót és a vízitorma béta -karotinban és C-vitaminban igen gazdag, és mindkét növény többféle B-vitamint is tartalmaz. A zöldborsó kiváló fehérje- és rostforrás. A szósz ellenáll hatatlanul krémes és a hagyományos mártásokkal szemben rendkívül könnyű.


Hozzávalók 4 személyre

22 dkg megtisztított friss spenót            2 dl krémes natúr joghurt

10 dkg megtisztított vízitorma                2 kiskanál kukoricakeményítő

12 dkg zöldborsó                                     6 bazsalikomág

50 dkg tagliatelle tészta                         só, bors

4 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld

  1. A vastag levélnyelétől megtisztított spenótot és vízitormát megmossuk és serpenyőbe tesszük. Mérsékelt tűzön, leborítva kb. 2 percig fonnyasztjuk, közben néhányszor megkavarjuk.
  2. Hozzáadjuk a zöldborsót és fedő nélkül kb. 2 percig melegítjük (nem szükséges külön folyadékot hozzáadni). A zöldségeket a közben keletkezett lével együtt kiszedjük egy edénybe.
  3. A tésztát forró vízbe tesszük és 3 percig vagy a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük.
  4. Közben összekeverjük a kukoricakeményítőt a nagyon finom, krémes állagú joghurttal és a serpenyőbe öntjük. Kis lángon kavargatjuk amíg bugyogni nem kezd. Ekkor beletesszük a zöldségeket, a petrezselyemzöldet, a letépkedett bazsalikomleveleket és alaposan összekeverjük. Felforraljuk a szószt azután levesszük a tűzről.
  5. Amikor a tészta már megfőtt, szűrőbe öntjük és lecsepegtetjük majd a szószhoz adjuk. Az elkészült ételt forrón tálaljuk.

ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 215 kcal; 11 g fehérje, 30 g szénhidrát, 4 g élelmi rost, 6 g zsír ( ebből 3 g telített), 0 mg koleszterin, 170 mg nátrium


kep029.jpg   Édes-savanyú zöldséges tofu

A szójafehérje csökkenti a magas koleszterinszintet. Ezt a fogást barna rizzsel vagy tésztával tálaljuk, mellé hideg uborkasalátát adjunk!


Hozzávalók 4 személyre

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál friss zöldcitromlé                           

4 evőkanál forró víz

2 kiskanál cukor                                                  

4 vékonyra vágott zöldhagyma             

22 dkg durvára vágott fehér káposzta    

1 közepes méretű cukkini megtisztítva, hosszában kettévágva és kb.   fél cm vastag darabokra szeletelve

1 piros kaliforniai paprika (kimagozva és felkockázva)

1 doboz (kb. 45dkg) ananász, felkockázva, lecsepegtetve

34 dkg kemény tofu kockára vágva

1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér

1 csipet cayenne-i bors

só izlés szerint

  1. Egy nagy serpenyőben összekeverjük a szójaszószt, a zöldcitromlét, a forró vizet és a cukrot. Forrásig hevítjük. Hozzáadjuk a zöldhagymát, a káposztát, a cukkinit és a paprikát. Lefedve lassú tűzön kb. 4 percig főzzük, ameddig a zöldség csaknem teljesen puhára fő.
  2. Hozzáadjuk az ananászt, a tofut, a gyömbért, a sót és a cayenne-i borsot. Lefedjük és lassú tűzön időnként finoman megkeverve kb. 3 percig főzzük, amíg át nem hevül. Melegen vagy szoba hőmérsékleten tálaljuk.

ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 164 kcal; 11 g fehérje, 23 g szénhidrát, 3 g élelmi rost, 4 g zsír (ebből 1 g telített), 0 mg koleszterin, 681 nátrium


      Egyszerű málnás csokitorta

Ne higgyük, hogy az ízletes desszert fogyasztása már önmagában is bűn! Hiszen ez az inycsiklandozó nyalánkság például adagonként mindössze 2 g zsírt tartalmaz.


Hozzávalók 9 személyre

18 dkg sima liszt

5 dkg nem édesített kakaópor

1 kiskanál sütőpor

1/2 kiskanál szódabikarbóna

só izlés szerint

25 dkg cukor

12 dkg cukrozatlan almamártás

1 tojás vagy 2 tojásfehérje

2,5 dl lefölözött tej vagy víz

2 kiskanál vaníliakivonat

5 dkg mag nélküli málnalekvár

45 dkg friss málna

porcukor a beszóráshoz

  1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy körülbelül 20x20x5 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és beszórjuk kakaóporral.
  2. Közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
  3. Egy nagyobb tálban elektromos robotgéppel simára keverjük a cukrot, az almamártást és a tojásfehérjét. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliát és addig turmixoljuk amíg az alapanyagok teljesen el nem vegyülnek. Hozzáöntjük a másik tálból a lisztes keveréket,összedolgozzuk. A híg tésztamasszát beleöntjük a tepsibe.
  4. Kb. 40-45 percig sütjük (a közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy átsült-e). Ezután 10 percig hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk a tepsiből a tortát egy tálra. Megvárjuk, amíg teljesen kihül.
  5. Alacsony hőfokon felmelegítjük a lekvárt egy serpenyőben, és a kihűlt torta tetejére kenjük. Végül málnaszemekkel díszítjük és porcukorral meghintjük.

ENERGIA- ÉS TÁPANYAGTARTALOM adagonként: 256 kcal; 5 g fehérje, 58 g szénhidrát, 3 g élelmi rost, 2 g zsír (ebből 1 g telítetlen), 24 mg koleszterin, 268 mg nátrium




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 65
Össz.: 12 578

Látogatottság növelés
Oldal: Reform ételek
Élj egészségesebben! - Törödj többet az egészségeddel! - © 2008 - 2024 - xelia.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »